Historien om Ajstruphus

Ajstrup Borgerforening har siden 1998 været ejer af ”Ajstruphus” på Melkærvej 10. Oprindeligt: ”Hvide Hus”.

Huset blev opført i 1970, som retræte bolig for Anna og Ejnar Andersen, der tidligere havde boet på gården ”Søndergård” i Ajstrup. Parret fik ingen børn, og Ejnar lod – som den længstlevende – i sit testamente huset overgå til Borgerforeningen, som en arv. Tanken var, huset skulle være et muligt nyt samlingssted for byens borgere, efter Ajstrup Skole var blevet solgt til private, i begyndelsen af 90’erne. Skolen havde tidligere dannet rammen om forskellige lokale arrangementer, og disse blev der nu atter en mulighed for at genoptage – nu under eget tag.

”Huset” gennemgik ved overtagelsen i 1998 en tiltrængt oprydning, renovering og modernisering, såvel ude som inde. Arbejdskraften var udelukkende lokal og ikke mindst frivillig. Økonomisk støtte blev søgt fra forskellige fonde – med få kommunale midler.

Der har i årenes løb været mange små foreninger/klubber: ungdomsklub, kortspil, husflid og madhold blot for at nævne nogle. Herudover arrangerer Borgerforeningen selv: Fastelavn, Sankthans, Juletræstænding, Julebanko spil, ligesom der har været byvandring/lokal historisk fortælling og fællesspisning. Seneste initiativ har været ”Fredagsbar”.  Så byens størrelse taget i betragtning, er det et særdeles aktivt område.

De skiftende bestyrelser har ændret og forbedret det, de nu har haft fokus på. Således er HUSET løbende renoveret og flot vedligeholdt. 

Det har gennem alle årene været muligt at leje ”Huset” til private formål. 

I Ajstrup siger vi: ”Hold festen ude – næsten som hjemme”. Der er rum, hvor man kan trække sig lidt tilbage, legeværelse, et ”lounge område” med bar, et hyggerum med fodboldbord, bryggers med køkken, stort køkken med industri opvaskemaskine, bryggers/depot rum og to toiletter. Den store hall danner den perfekte ramme for velkomsten af mange gæster. 

Udenfor god plads til leg, borde/bænke og direkte udgang fra flere rum i huset. I garagen stor kummefryser og grill. Flagstangen med Dannebrog, kan byde dine gæster velkommen, næsten som var du hjemme.